NetEnt Board Ousts VD Per Eriksson

I ett plötsligt och något oväntat drag har styrelsen för den ledande leverantören av online-spelprogramvaror NetEnt utjättat sin verkställande direktör Per Eriksson i det som beskrivits av företaget som ett drag på att “öka fokus på långsiktig tillväxt”.

Enligt ett företagsmeddelande utfärdat sent på söndagen den 26 mars beslutade NetEnts styrelse att säga upp Erikssons roll som VD “med omedelbar verkan”. Bolaget meddelade att rekrytering av en ny VD skulle börja omedelbart och att bolagets nuvarande finansdirektör, Therese Hillman, skulle ta över som interimistiska VD tills ett permanent urval gjordes.

Tack men nej tack
Ett kort citat från NetEnts styrelseordförande Vigo Carlund tackade Eriksson för hans ansträngningar men lagde skulden för vad som uppfattades som undermålig övergripande prestation på Erikssons fötter. Herr Carlund sa:

“NetEnt har utvecklats bra över många år och flera delar av verksamheten utvecklas fortfarande bra, till exempel på regulerade marknader, men koncernens övergripande prestanda har inte varit som den ska. Styrelsen anser att NetEnt behöver en ny drivkraft för att vända trenden och öka fokuseringen på tillväxten. Värdetillverkningspotentialen i NetEnt är fortsatt betydande. Onlinespelmarknaden har strukturell tillväxt som drivs av migrering från offline till onlinespel. Bolaget har en solid balansräkning och ett starkt varumärke i sitt segment av marknaden. Styrelsen vill också uttrycka sin tacksamhet till Per Eriksson för sin tid som VD för NetEnt. ”

Herr Erikssons tvingade avgång från sitt VD-säte kom med liten varning. Han framträdde i intervjuer så nyligen som för en vecka sedan och bekräftade sitt företags engagemang för nya och innovativa spellösningar och produkter. Hans avgång slutar en sexårs runda vid roret, som han antog den 1 mars 2012, efter att ha tjänstgjort i en liknande roll hos ett annat svenskt företag, Dustin Group AB.

Hillmans uppstigning till VD-rollen, om det bara var tillfälligt, var snabb. Hon anställdes av NetEnt att ta över som ekonomidirektör i oktober 2016 och hon började bara det faktiska arbetet i rollen i januari 2017. Före detta fungerade Hillman på Unibets styrelse samtidigt som han tjänstgjorde fem år som CEO för Gymgrossisten, ett dotterbolag till Qliro-gruppen.

NASDAQ-noterade NetEnt sysselsätter idag över 1000 personer och upprätthåller företagskontor i Sverige (dess långtidspension), Malta, Ukraina, Gibraltar, USA och Polen. NetEnt grundades 1996 och erbjöd tjänster i den landbaserade kasinomäringen innan den uppmärksammades på online-spel i början av 2000-talet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *